Geschiedenis

Geschiedenis

Waarom heet onze boerderij Hoeve “Hazerswoude”

Vanaf 1853, de Haarlemmermeer was toen net drooggemalen, werden er meerdere veilingen gehouden om al het nieuwe land te verkopen. Een welgestelde man uit Amsterdam, de heer Gerrit Visser kocht in 1854 driehonderd hectare land. Hij liet op de 300 hectare zes identieke stolpboerderijen bouwen en deze kregen ook een naam.
Enkele namen zijn Visser’s Hoop-Westerhout-De Beemster en de naam Hazerswoude
De heer Visser had ooit de heerlijkheid van het dorp Hazerswoude (in Zuid-Holland) gekocht. En kreeg hij de titel: Gerrit Visser, heer van Hazerswoude.

Familie Gijzenberg in de Haarlemmermeer

Er zijn al vier generaties werkzaam als boer in de Haarlemmermeer. Vanaf 1926 wordt het land bij HOEVE “HAZERSWOUDE” bewerkt door drie opeenvolgende generaties van de familie Gijzenberg

De eerste generatieOnze overgrootvader Cornelis Gijzenberg(geb 1838) kwam in 1866 naar de pas drooggemaakte Haarlemmermeerpolder om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Hij ging boeren in Abbenes aan de Lisserweg. Cornelis en zijn vrouw Adriane van der Meer kregen negen kinderen, waaronder zoon Leendert. De tweede generatie
Leendert Gijzenberg (geb. 1876) trouwde met Antje Koning en ze kregen 3 dochters en 1 zoon. Leendert heeft op diverse plekken het boeren uitgeoefend, te weten Hoofddorp-Spaarndammerpolder-Lijnden.
In 1926 werd door Leendert Hoeve “Hazerswoude” in Lijnden gekocht. Hij en zijn gezin kwamen toen vanuit de Spaarndammerpolder weer terug naar de Haarlemmermeer. Tot aan het einde van zijn leven heeft hij op Hoeve “Hazerswoude” gewoond en gewerkt. De derde generatie
De enige zoon van Leendert heette Cornelis en trad in de voetsporen van zijn vader. Cornelis Gijzenberg trouwde met Elisabeth van Beem en zij kregen 5 zonen. Meerdere zonen wilden in de agrarische sector werkzaam blijven en als gevolg daarvan zijn er nevenbedrijven ontstaan, zoals:
o Fruitteelt
o Rozenteelt
o Huisverkoop De vierde generatie
Door de huidige generatie zijn er in 1964 de eerste appelbomen aangeplant bij Hoeve “Hazerswoude”. Er zijn toen tienduizenden bomen geplant, alles laagstam. In de loop der jaren zijn er verschillende plantsystemen toegepast en diverse appelrassen geteelt. Er is in de 60-er jaren ook een begin gemaakt met de huisverkoop. Vanaf 1980 was het mogelijk om zelf appels te plukken in de boomgaard. De laatste keer voor zelf appels plukken was in 2009. De laatste jaren kunt u suikermaïs plukken.